Isnin, Jun 27, 2011

Berjayakah kempen boikot Astro?Assalamualaikum WBT,

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) telah melancarkan kempen boikot Astro dengan satu kenyataan media yang telah dikeluarkan disini.

Persoalannya.. Mampukah kita berbuat demikian?

Faktor utama pemboikotan itu dilakukan adalah kerana tidak berpuashati dengan Astro menaikkan harga bil walaupun mendapat bantahan dari penggunanya sendiri. Bagi saya secara peribadi, Astro bukanlah sebuah syarikat kebajikan dan penubuhannya adalah kerana ingin mencari keuntungan pada asasnya. Sebagai sebuah syarikat keuntungan adalah perkara utama dan itulah tujuannya pun.

Walaupun kadar yang dikenakan boleh dikatakan tidak munasabah kerana siaran yang ada akan diulang-ulang, tetapi sebagai pengguna yang membayar untuk mendapatkan perkhidmatan mereka, kita berhak untuk membatalkan langganan kita. Maknanya tiada paksaan disini. Di sini kita gunakan pula hak kita sebagai pengguna.

Jika tiada Astro pun, kita tidak akan ketinggalan untuk menerima maklumat-maklumat terkini dan sedikit pun tidak rugi. Langkah PPIM menggesa untuk memboikot Astro adalah satu langkah 'menggertak' pada kaca mata saya supaya Astro dapat berfikir kembali tentang kenaikan harga yang telah diumumkan. Namun, saya kurang yakin dengan keberkesanannya kerana Astro bijak memancing rakyat Malaysia dengan hiburan yang tak sudah-sudah dan telah berjaya menarik minat semua peringkat usia.

Cadangan untuk tidak membayar bil Astro selama 3 bulan berturut adalah satu perkara mengarut kerana akan membebankan kembali pemilik akaun tersebut. Boleh ke PPIM tampil membantu jika surat lawyer datang untuk menuntut hutang?

Apa yang perlu dilakukan oleh PPIM sebenarnya ialah kempen mengumpul ahli dan pengguna Astro untuk menamatkan terus langganan mereka. Kumpul seberapa banyak pengguna Astro yang ingin turut serta dan berarak beramai-ramai ke pejabat Astro untuk menamatkan dan menyerahkan kembali kad Astro. Insya Allah saya akan turut serta.

6 ulasan:

 1. nak boikot jugak...tapi masih nak tengok CSI...hmmmm..

  BalasPadam
 2. Assalamualaikum,
  TV percuma mana yang ada tu pun tak sempat nak tengok, apa lagi nak langgan Astro. Tapi, TV al hijrah memang best...FREE je, tapi best

  BalasPadam
 3. Payah gak nak boikot.. sistem pemancar di Malaysia ni masih di takuk lama.. Kt Kg baharu pown susah dpt chanel. Tiap kali nak tukau chanel terpaksa ubah ariel, pd hal pemancar kt KLCC tu jew..

  BalasPadam
 4. aku sudah lama boikot astro...
  anda bila lagi..

  BalasPadam
 5. Honestly saya dah boikot. baru je potong. masa tu sebab customer service sangat kurang ajar. terus potong. sekarang layan youtube dan juga siaran tonton di internet. walaubagaimanapun, betul sebagai pengguna kita berhak menentukan hak kita

  BalasPadam

Komen anda mungkin tidak akan disiarkan kerana blog ini telah berpindah di http://azwandengkil.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...