Khamis, Ogos 28, 2008

Solat Sunat Istikharah

Salam..
Kita selalu menghadapi kesulitan dan delima untuk membuat sesuatu keputusan. Kadangkala kita merasakan A adalah yang terbaik buat kita namun hati berbisik B mungkin lebih baik. Begitulah sebaliknya. Namun sebagai manusia biasa kita tak mampu untuk melihat sesuatu yang akan datang. Sesuatu yang akan datang adalah sebenarnya apa yang telah ditetapkan oleh Allah SWT buat kita. Jadi sebagai penyelesaian terbaik dalam untuk kita membuat sesuatu keputusan dan diri kita sebagai seorang mukmin yang mengamalkan segala perintah Allah dan meninggalkan segala larangan Nya,
buatlah solat sunat istikharah.. . Allah SWT akan bagi yang terbaik buat kita.


Kaedah solat sunat istikharah utk panduan kita bersama :-

Lafaz dan niat ..


Sahaja aku solat Sunat Istikharah dua rakaat kerana Allah Taala.

Kaedah 1
Selepas membaca Al-Fatihah pada rakaat yang pertama, baca ayat Al-Kursi (7 kali). Selepas membaca Al-Fatihah pada rakaat yang kedua, baca Surah Al-Ikhlas (11 kali). Dalam sujud yang terakhir, baca tasbih/doa berikut sebanyak 40 kali:Sebelum bangkit dari sujud, mohonlah kepada Allah S. W.T. dipertunjukkan jalan yang betul dalam membuat keputusan dan pilihan.Doa Selepas Solat Sunat Istikharah:
Ya Allah, sesungguhnya aku minta petunjuk yang baik dari-Mu, dengan ilmu-Mu, aku minta kekuatan dariMu dengan kekuatan-Mu. Aku meminta dari-Mu dari kelebihan-Mu yang banyak, maka sesungguhnya Engkau berkuasa, aku tidak berkuasa, Engkau mengetahui dan Engkaulah yang paling mengetahui perkara-perkara ghaib. Ya Allah, jika Engkau mengetahui bahawa perkara ini baik untukku pada agamaku, duniaku dan kesudahan urusanku buat masa kini dan masa akan datang maka tentukannya untukku dan permudahkannya kepadaku, jika kamu mengetahui bahawa perkara ini tidak baik untukku pada agamaku dan duniaku dan kesudahan urusanku buat masa kini dan masa akan datang maka elakkannya dariku dan elakkan diriku daripadanya, tentukanlah kebaikan untukku di mana sahaja aku berada sesungguhnya Engkau berkuasa di atas segala sesuatu."

Kaedah 2 (yang lebih ringkas)

Selepas membaca Al-Fatihah pada rakaat yang pertama, baca Surah Al-Kafiruun (1 kali). Selepas membaca Al-Fatihah pada rakaat yang kedua, baca 1 Surah Al-Ikhlas (1 kali). Selepas selesai memberi salam, bacalah doa seperti dalam Kaedah 1 di atas.

4 ulasan:

  1. salam

    tks for the info. saya rakan sim boleh saya link blog tuan dgn blog saya?
    Selamat berpuasa

    BalasPadam
  2. tahnks sesangat for the info.. really need it

    BalasPadam

Komen anda mungkin tidak akan disiarkan kerana blog ini telah berpindah di http://azwandengkil.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...