Rabu, April 18, 2012

Uban - Syampu pulak yang disalahkan.


Assalamualaikum WBT,

"Eeeyyy.. dah beruban ko ye. Baru 28 tahun" kata si A.
"Eleh ko tu pun dah ada uban jugak tu. Lagi la ko baru 23 tahun" kata si B.
"Ini semua salah syampu la ni. Syampu tak sesuai." kata si C.

Laa.. Kenapa pulak syampu yang disalahkan? Mula la masing risau dan bermula aktiviti mencabut uban ketiga-tiga kawan tadi seperti dibawah ini umpama mencari kutu.


Tapi, kenapa syampu yang disalahkan? Mafhum sebuah hadis,

“Uban adalah cahaya bagi seorang mukmin. Tidaklah seseorang beruban (walaupun sehelai) dalam Islam melainkan setiap ubannya akan dihitung sebagai suatu kebaikan dan akan meninggikan darjatnya.” (H.R. Al Baihaqi dalam Syu’abul Iman. Syaikh Al Albani dalam Al Jami’ Ash Shogir mengatakan bahwa hadith ini hasan).

Dalam sebuah hadis yang lain pula,

“Janganlah mencabut uban kerana uban adalah cahaya pada hari kiamat nanti. Siapa saja yang beruban dalam Islam walaupun sehelai, maka dengan uban itu akan dicatat baginya satu kebaikan, dengan uban itu akan dihapuskan satu kesalahan, juga dengannya akan ditinggikan satu darjat.” (H.R. Ibnu Hibban dalam Sahihnya. Syaikh Syu’aib Al Arnauth mengatakan bahwa sanad hadith ini hasan)

Jadi kita sama-sama renungkan la sendiri. Berapa banyak uban dah kita cabut dah buang semata-mata kerana ingin kelihatan terus muda dan muda. Walhal usia yang berbaki semakin pendek pada hakikatnya. Jangan risau dah mula beruban kerana itu satu peringatan yang sangat baik untuk diri kita.

Syampu takde mengena pun sebab terjadinya uban tu. Tu tanda Allah sayang pada kita. Dan hukum mencabut uban pula mengikut jumhur ulama' adalah makruh. Jadi, biarlah uban itu terus mewarnai rambut kita dan bagi yang wanita, tidak ada yang perlu dimalukan kerana sudah tentu yang muhrim sahaja dapat melihat uban itu.

1 ulasan:

  1. syampoo penyebab uban? penyebab kelemumur betul lah kot..

    BalasPadam

Komen anda mungkin tidak akan disiarkan kerana blog ini telah berpindah di http://azwandengkil.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...