Sabtu, Februari 21, 2009

Antara tanda2 mereka yg sudah mengalami gangguan emosi

1. Bercakap tanpa berlandaskan alasan yg kukuh. Oleh sebab emosi mereka sudah terganggu, maka mereka akan bercakap apa saja asalkan mendapat kepuasan hati

2. Mereka lebih gemar melihat kelemahan org lain tanpa membandingkannya dengan diri mereka sendiri. Memperkatakan dan mencari keburukan orang lain adalah sesuatu yg sangat menarik minat mereka kerana dengan itu mereka akan merasa lega. Mendedahkan keburukan orang lain juga merupakan satu kepuasan emosi mereka.

3. Mereka sangat berminat memerbodohkan orang lain dengan cara mendedahkan keburukan. Mereka suka menggelar dan memangil orang lain dengan nama2 yg mereka anggap lucu atau menghina. Dengan cara itu mereka berpendapat mereka akan mendapat kepuasan dan senang hati.

4. Mereka sering merasa takut kepada sesuatu yg tidak pasti. Ada kalanya mereka menganggap semua orang lain boleh memberikan ancaman kepada diri mereka sendiri. Oleh itu mereka sering bersikap `defensive' yakni menegakkan kebenaran sendiri tanpa menghiraukan pendapat org lain.

5. Mereka menganggap diri mereka lebih betul, lebih `smart', lebih berkemampuan dan lebih tahu dari orang lain lalu mereka berlagak seolah-olah `mr. knows all'….

6. Mereka tidak bersedia menerima pendapat orang lain dengan alasan bahawa pendapat orang lain itu cuma ingin meruntuhkan ` kredibiliti' mereka saja…..Oleh itu sikap `prejudice' (prasangka) dan terlalu curiga menyebabkan mereka sukar mempercayai orang lain.

7. Mereka bertindak mengikut dorongan emosi (affective factor) lebih daripada fikiran(cognitive factor) kerana diri mereka sudah dikuasai oleh perasaan. Ini menjadikan mereka sentiasa dilamun dorongan jiwa yang murung, muram dan bila sampai ke peringkat yg cukup serious, mereka akan bercakap seorang diri……..

( sedutan dari.....Emotion and Psychological Disorder)

Firman Allah SWT,
"Hai orang-orang yang beriman, janganlah kaum lelaki menghina kaum lelaki yang lain, kerana boleh jadi kaum yang dihina itu lebih baik dari kaum yang menghina dan jangan pula kaum perempuan menghina kaum perempuan yang lain kerana boleh jadi perempuan yang dihina itu lebih baik dari perempuan yang menghina. Janganlah pula kamu cela mencela sesama kamu dan jangan pula panggil memanggil dengan gelaran yang tidak baik. Seburuk buruk nama ialah pasik sesudah beriman. Barang siapa yang tidak bertaubat, maka mereka itulah orang yang aniaya." Surah al-Hujuraat ayat 11

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda mungkin tidak akan disiarkan kerana blog ini telah berpindah di http://azwandengkil.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...